Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Wielkie miodobranie w Śląskim Ogrodzie Botanicznym

17 czerwca 2018 godz: 12:00-14:00

Darmowy

MIODOBRANIE

Wapiennik – ogród przy ul. Grudniowej 1, brama przy Przedszkolu nr 10 w Mikołowie.

12:00 – 14:00 – w programie:
– prezentacja sprzętu pszczelarskiego
– wizyta w pasiece i pobranie ramek z miodem
– wirowanie miodu
– degustacja miodu

12:00 do 14:00 – WARSZTATY BEZPŁATNE OGÓLNODOSTĘPNE
14:00 do 17:00 – Warsztaty płatne dla początkujących pszczelarzy

Lokalizacja:

Google Maps

Uwaga!

Osoby niepełnoletnie muszą być pod opieką dorosłych. Prosimy o zabranie stroju z długim rękawem.
Warsztaty są bezpłatne i ogólnodostępne.

Spotykamy się w “nowym” ogrodzie przy ul. Grudniowej 1 – brama przy Przedszkolu nr 10 w Mikołowie.

Reguły pszczelarskie nakazują, by odbierane do wirowania plastry były całkowicie lub w większości zasklepione. Dawniej posługiwano się również pojęciem “miodu szytego”, lub “zapieczętowanego”[1], które oznacza dojrzały miód, zakryty przez pszczoły wieczkiem woskowym w komórkach plastra. Literatura podaje co najmniej 2/3 względnie co najmniej 3/4 zasklepionej powierzchni plastra jako miernik pewności, że odbierany miód jest “dojrzały”. Określenie “dojrzały” oznacza, że zawartość wody w miodzie jest na tyle niska, iż miód ten nie zacznie fermentować. Ta zasada bazuje na przekonaniu, że instynkt pszczół nie pozwoliłby im zasklepić niedojrzałego miodu. Z drugiej strony, niezasklepiony miód oznaczałby, że pszczoły jeszcze nie traktują go jako dojrzałego, czyli zdatnego do dłuższego przechowywania. Nowsze badania na ten temat wykazują, że w tym przypadku pszczelarz nie zawsze może polegać na instynkcie pszczół i najlepiej, jeżeli przed wirowaniem sprawdzi zawartość wody przy pomocy refraktometru. Innym sposobem na sprawdzenie dojrzałości miodu jest tzw. “próba wytrząsania” – ramką z miodem należy energicznie potrząsnąć – jeżeli z niezasklepionych komórek nie wypryskują żadne krople miodu, to jest on dojrzały.

Ponieważ miód jest substancją silnie higroskopijną, więc odbieranie ramek miodowych z ula powinno się odbywać przy suchej, ciepłej pogodzie. Najlepszym okres na odbieranie miodu jest spokojna aura po kilku zimnych, deszczowych dniach, gdy pszczoły ulowe miały czas na zagęszczenie nektaru;(Aumeier). Najkorzystniejszą porą dnia jest wczesny ranek, gdy zbieraczki nie naniosły jeszcze świeżego nektaru. Inna reguła zaleca przeprowadzenie miodobrania najwcześniej trzy dni po ustaniu pożytku.

Miód łatwo wchłania zapachy, dlatego podczas miodobrania należy używać możliwie mało dymu. Poza zapachem dymu do miodu dostają się również drobiny sadzy. Do podkurzania nie należy stosować repelentów (olej goździkowy itp).

Ze względów higienicznych i smakowych na plastrach nie może być czerwiu, ani zasklepionego, ani otwartego. Miód pochodzący z plastrów, w których był wychowywany czerw, przenika nieprzyjemnym smakiem i zapachem oskórka zrzucanego przez larwy podczas linienia.

Maksymalna dopuszczalna granica poziomu wody w miodzie wg przepisów europejskich obowiązujących w Polsce nie może przekraczać 20% (miody nektarowe). Najlepiej, jeżeli poziom wody nie przekracza 18%, ponieważ powyżej tej granicy miód może wykazywać skłonność do fermentacji.

Źródło: https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d#Miodobranie

RSVP

Tickets are not available as this event has passed.

Organizator

Pasieka Edukacyjna – Skrzydlaci Przyjaciele
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/PszczolkiBzz/

Miejsce

Wapiennik – ogród przy ul. Grudniowej 1
ul. Grudniowa 1
Mikołów, 43-190 Polska
+ Google Map